Grundaren av Amazon Jeff Bezos har beslutat att skänka 791 miljoner dollar till förmån för miljön - Curioctopus.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
Grundaren av Amazon Jeff Bezos har beslutat…
16 händelserika bilder som visar varför skandinaviska länder är unika och speciella platser 15 moderna skulpturer som vittnar om hur kreativitet och hantverk fortfarande producerar anmärkningsvärda konstverk

Grundaren av Amazon Jeff Bezos har beslutat att skänka 791 miljoner dollar till förmån för miljön

Advertisement

Vissa kanske inte känner igen namnet Jeff Bezos, men alla känner väl igen Amazon: Nåväl, Bezos är grundaren av ett av de mest lönsamma företagen i världen och följaktligen är Bezos bland de rikaste på denna planet. Bezos förmögenhet är sådan att det är komplicerat att kvantifiera: snarare än på grund av intäkter kan man få sig en uppfattning av hans tillgångar baserat på hans utgifter och de donationer han gör.

Jeff Bezos har nyligen beslutat att donera 791 miljoner dollar till förmån för miljön: en summa som ingen annan någonsin har betalat ut för miljön tidigare.

image: snl.no

Jeff Bezos, mannen som i åratal har upptagit den första platsen i rangordningen av levande miljardärer, har nyligen beslutat att donera en stratosfärisk summa till miljön: totalt 791 miljoner dollar, som kommer att nå föreningen uppdelad i delbetalningar.

De föreningar som Bezos har valt är några av de största och mest aktiva: de inkluderar organisationer som Environmental Defense Fund, The Nature Conservansy eller World Resources Institute och andra namn som genomför betydande projekt och kampanjer relaterade till miljön och bevarande av Natur och djur.

image: pxfuel

Uppenbarligen som dröjde det inte länge innan det började kritiseras: det finns de som misstänker en obskyr ekonomisk överenskommelse mellan den rikaste mannen i världen och de stora gröna föreningarna, och de som begränsar sig till att kritisera Bezos val att ytterligare finansiera organisationer som redan får betydande offentliga och privata medel. Det räcker till exempel med att säga att den Naturvårdsorganisationen som Amazons VD valt redan har tillgångar på 930 miljoner dollar.

Det finns de som svarar tydligt på kritiken och föreslår rationella skäl som ledde till valet av att indikera de stora organisationerna istället för de små: om man vill ha synliga resultat av investeringar, är bästa sättet att investera i stora projekt, som har erfarenhet av stora globala projekt.

En annan märklig aspekt av Bezos intiativ att donera 790 miljoner dollar för miljösaker är valet att ha tagit kontakt med de gröna organisationerna och inte med forskningsinstitut som bedriver studier av ny grön teknik för framtiden.Uppenbarligen tror Bezos att det bästa man kan göra nu är att investera i lösningar som redan finns och är beprövade snarare än att leta efter nya.

Advertisement
image: pxhere

Här är några av de projekt som Bezos fonder konsekvent kommer att avnändas till: komplettera en satellit som hjälper till att spåra föroreningar av metan, en av de mest potenta växthusgaserna, kommer att skydda Emerald Edge som är den största kustregnskogen på vår planet, ett satellitinstrument kommer att kompletteras för att övervaka markanvändningen av stadsprojekt, kommer att ombefolka mangroveskogarna, som bortskaffar stora mängder av koldioxid och övergången till ekologiska fartyg och lastbilar kommer att påskyndas.

Jeff Bezos donation till förmån för miljön är redan historia, men experter säger att 791 miljoner dollar inte räcker: för att se till att de kommande åren inte blir så drammatiska som de har varit, behövs det mer än en filantrop- och- att folket följer Bezos exempel och alla de andra filantroperna, och börjar göra något för miljön, var och en på sitt sätt.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack