Tjernobyl - det växer en svamp på kärnreaktorn som står emot strålning och som dessutom verkar hämta näring ur den

av sofia

05 Maj 2020

Tjernobyl - det växer en svamp på kärnreaktorn som står emot strålning och som dessutom verkar hämta näring ur den
Advertisement

Så långt tillbaka som 1991, bara några år efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl (1986), den mest berömda i historien, var forskarna ganska imponerade över att ha hittat en levande organism som tycktes sprida sig på kärnreaktorns väggar. Det var en mörk svamp - Cryptococcus neoformans - som verkade helt bekväm i en extrem miljö som kännetecknades av mycket höga nivåer av strålning.

Sedan dess har det gått flera decennier under vilka forskarna har genomfört många undersökningar och experiment tack vare vilka en intressant slutsats har nåtts, nämligen att svampen inte bara överlever i radioaktiva miljöer, men den verkar till och med lockas till dem.

via nypost.com

Advertisement
Timm Suess/Wikipedia

Timm Suess/Wikipedia

Forskningen om denna levande organism har visat en mycket hög nivå av melanin, det pigment som även finns i människors hud. Som många av oss vet, kan detta pigment absorbera ljus genom att sprida ultraviolett strålning som träffar huden och skyddar den från solens strålar. När det gäller svampen, utöver den skyddande funktionen, verkar det också vara ett sätt att få näring. Det verkar som att den från strålningen också lyckas hämta någon form av kemisk energi som får den att växa.

Advertisement
NASA/JPL/Caltech

NASA/JPL/Caltech

Denna slutsats är verkligen sensationell eftersom den skulle påverka många olika forskningsområden. Genom att studera svampens mekanismer för försvar och tillväxt skulle man kunna skapa tekniker som kan skydda människor och djur i mycket radioaktiva miljöer eller, om den "odlas" i rymden kan svampen bli en extra energikälla under uppdragen och återigen i fråga om energi kan den hjälpa oss att nå nya gränser inom kärnkraft, öka säkerheten på anläggningarna och hjälpa oss att minska beroendet av fossila bränslen.

pexels

pexels

Dessutom skulle svampen också bevisa att organismer som överlever i miljöer med en mycket hög nivå av strålning kan existera, vilket även öppnar nya vägar för forskning om utomjordiska livsformer.

Advertisement